HABER DETAYI

25 Kasım 2022 12:19

Fiber Optik Kablo Eki

Fiber Optik Kablo Eki

Fiber Optik Kablo Eki Yapma

Fiber optik kablo günümüzde birçok ev ve işyeri için vazgeçilmez hale gelmektedir. Bilgi aktarımını en hızlı şekilde yapan fiber kabloların kopması veya zarar görmesi ise hiç istemeyeceğimiz olayların başında geliyor. Çünkü fiber optik kablo eki, bilinen elektrik kabloları gibi 2 ucun elle veya bir alet ile birleştirilmesi kadar kolay olmamaktadır.

Bu yazımızda sizler için fiber optik kablo ekinin nasıl yapıldığını detaylıca anlatacağız.

İlk olarak, “birleştirme” teriminin anlamını anlayalım. Cambridge Sözlüğü’ne göre, birleştirmek “bir şeyin uçlarını tek parça olacak şekilde birleştirmek” anlamına gelir. Yani özünde, fiber optik ekleme, iki ayrı fiber optik kabloyu birleştirmek için kullanılan bir işlemdir.

Fiber optik kabloların eklenmesi için birden çok sebep vardır. Fiber kablonun kırılması veya kopması, kablonun mesafesinden dolayı fiber kablonun kısa kalması gibi sebepler fiber kabloya ek yapma nedenleridir. Örneğin ilçeler arası fiber hat çekim işlemlerinde makara boyları maksimum 5 km olduğundan fiber kabloya ek yapılması gerekli olur.

Bu nedenlerle tek bir fiber kablonun uzunluğu çok uzun olduğunda veya 48 core fiber kablo ile dört adet 12 core fiber kablo gibi iki farklı tipte fiberi birleştirme ihtiyacı olduğunda fiber optik kablo ekleme işlemi yapılır.

Fiber Optik Kablo Eki Yöntemleri

Fiber optik bağlantıların giderek daha yaygın hale gelmesiyle, fiber optik birleştirme işlemini doğru bir şekilde gerçekleştirme yeteneği giderek daha önemli hale geliyor. Şu an itibariyle, fiber optik birleştirme için kullanılan iki yöntemden vardır; Füzyon birleştirme ve Mekanik birleştirme.

Fiber Optik Mekanik Ek

Bu fiber optik birleştirme tekniği, kalıcı bir bağ yerine kendi kendine yeten bir düzenek tarafından yerinde tutulan iki fiber optik kablonun hassas hizalanmasını içerir. Mekanik bir ek yeri, iki fiber kabloyu, tipik olarak yaklaşık 0,3 dB veya %10’luk bir kayıpla ışığın sorunsuz bir şekilde geçmesine izin verecek şekilde tutmak üzere tasarlanmıştır.

Bu süreçte teknisyen, indeks eşleştirme jeli ile birlikte bir hizalama cihazı kullanmalıdır. Jel, minimum geri yansıma ile eklem boyunca ışık iletimini arttırmak için benzer bir kırılma indeksine sahip olmalıdır.Elyaflar arasindaki jel iletimi optimize etmek icin hava bosluklarini doldurur

 

Mekanik birleştirme genellikle, kurulum sırasında kabloları geçici olarak bağlamak için, eklerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılması gerektiğinde kullanılır. Bunun nedeni ise, mekanik birleştirmenin gerektiğinde kolayca ayrılabilmesi ve ek yapmak için pahalı aparatlara ihtiyaç duymamanızdır.

fiber optik mekanik ek

fiber optik mekanik ek

Fiber Optik Füzyon Ek

İki fiber optik kabloyu birleştirmenin diğer yöntemi – ve bu sefer kalıcı bir bağlantıdan bahsediyoruz – füzyon eklemedir.

Bu teknikte, sürekli ışık iletimi için tam olarak birbirine hizalanmış ısı ve sigorta/kaynak cam uçları üretmek için bir makine veya bir elektrik arkı kullanılır. Bu, yaklaşık 0,1 dB’lik çok daha düşük bir zayıflama anlamına gelir.

Füzyon ekleme, doğru yapıldığında düşük ekleme kaybı ve neredeyse sıfır geri yansıma ile güvenilir bir bağlantı oluşturur ve bu nedenle mekanik eklemeden daha yaygın olarak kullanılır. Örneğin, bir kez kurulduktan sonra değiştirilmesi muhtemel olmayan uzun yüksek veri hızlı bağlantı hatlarında kullanılır.

Mekanik Ekleme ve Füzyon Ekleme

Belirli bir yöntemi diğerine tercih etmenin başlıca nedenlerinden biri bütçedir.

Mekanik birleştirmenin maliyeti füzyon ek’e göre düşüktür, ancak ek yeri başına maliyeti daha yüksektir. Füzyon birleştirme için ekleme başına maliyet daha düşük ancak ilk yatırım, kullanılan füzyon birleştirme makinesinin performans gereklilikleri ve özelliklerine bağlı olarak, mekanik birleştirmeden on kat daha veya daha yüksek olabilir.

Performanstan bahsetmişken, karar üzerinde çalıştığınız projeye bağlıdır. Daha önce belirtildiği gibi, füzyon ekleme, mekanik eklemeye göre çok daha düşük kayıp ve geri yansıma üretir, bu nedenle kalıcı bir bağlantıya ihtiyacınız varsa yapılması gereken füzyon eklemedir.

Ayrıca, füzyon ekleri genellikle tek modlu fiber ile kullanılırken, mekanik ek yerleri hem tek modlu hem de çok modlu fiber ile yapılabilir.

Her şey göz önünde bulundurulduğunda, mekanik birleştirme yalnızca hızlı işlemler ve bir ölçüde kayda değer bir kaybın kabul edilebilir olduğu geçici bağlantılar için işe yarar. Füzyon ekleme, daha pahalı olmasına rağmen, en düşük ekleme kaybı, geri yansıma ve lifler arasındaki en güçlü bağlantıyı sağladığı için çok daha popülerdir.

Mekanik Ekleme Nasıl Yapılır?

Artık mekanik birleştirmenin ne olduğunun farkında olduğunuza göre, mekanik fiber optik kablo ekinin nasıl yapıldığına temel adımlara bir göz atalım.

Elyafları hazırlayın

İlk adım, koruyucu kaplamaların, kılıfların, boruların, güç elemanlarının temizlenmesi.

mekanik ek

mekanik ek

Kablonun sıyrıldığı bölümde çıplak fiberi gördüğünüzde doğru yapılıp yapılmadığını anlayacaksınız. Ayrıca kabloların temiz olduğundan emin olun.

Lifleri ayırın

Fiber optik kablolarınızı sıyırdıktan sonra, bir sonraki adım, bir fiber kesme makası kullanarak kablolarınızı kırmaktır. Uçları fiber eksenine dik olan kablolarda küçük, temiz bir kesim oluşturmak için makası dikkatlice kullanın.

Lifleri mekanik olarak birleştirin

Füzyon birleştirmenin aksine, lifleri birleştirmek için ısı kullanmanıza gerek yoktur.

Temel olarak, fiber uçlarını mekanik birleştirme ünitesinde tam olarak bir araya getirmeniz yeterlidir. Ekipmanın içindeki indeks eşleştirme jeli, kablolarınızın uçlarındaki ışığı birbirine bağlayarak, ağır işi sizin yerinize yapacaktır. Daha eski bir ünite kullanıyorsanız, lifleri düzgün bir şekilde hizalamak için indeks eşleştirme jeli yerine epoksi kullanmanız gerekebilir.

Birleşik fiberi sabitleyin

Bu üç adımı tamamladığınızda, lifleri bir ek kasetine ve ardından bir ek yeri kapağının içine yerleştirin.

Bu şekilde tamamlanmış mekanik ek yeri, ek yeri için kendi korumasını sağlar. Kablolarınızın nemden zarar görmesini önlemek için, kabloları dikkatlice kapattığınızdan emin olun.

Füzyon Ekleme Nasıl Yapılır?

Füzyon ekleme, bazı açılardan mekanik eklemeye benzer, ancak en önemli fark yüksek teknoloji ürünü bir fiber optik kablo eki cihazı  kullanmanız gerekir. Bu araç, elyaf uçlarını eriterek ve bir araya getirerek mükemmel bir şekilde eklemekten sorumludur.

Fiber optik kablo ekini füzyon yöntemiyle yaparken yapılması gereken işlemler şunlardır;

Lifleri soyun

Lifleri soymadan önce, life koruyucu bir kılıf ekleyin.

fiber optik füzyon eki

fiber optik füzyon eki

Ardından, mekanik birleştirmede olduğu gibi, mekanik bir fiber sıyırıcı kullanarak optik fiberin etrafındaki koruyucu polimer kaplamayı, çıplak fiber çekirdeklerine ulaşana kadar sıyırın. İşleme başlamadan önce soyma aletlerinizi temizlemeyi unutmayın.

Lifleri temizleyin ve ayırın

%99,9 izopropil alkollü (IPA) mendil kullanarak çıplak elyafı temizleyin. İkinci temizlik turu için bezin farklı bir bölümünü kullanarak bunu iki kez yapın.

fiber optik kablo temizleme

fiber optik kablo temizleme

Temizlendikten sonra, elyafa elle veya farklı bir malzeme ile dokunmaktan kaçının.

Ardından, uçları fiber eksenine dik olan kablolarda temiz, ayna gibi pürüzsüz bir kırılma oluşturmak için bir fiber ayırıcı kullanın. Etkili bir füzyon ek yeri için iyi bir fiber ayırıcı kullanmak hayati önem taşır.

Elyafları birleştirin

Artık füzyon ekleyici kullanarak fiberleri birbirine kaynaştırmaya hazırsınız. Bu adım, liflerin hizalanmasını ve ardından lif uçlarının eritilmesi ve kaynaştırılması için ısıtma işlemi yapar.

fiber ek cihazı

fiber ek cihazı

Hizalama, kullandığınız füzyon ekleyicinin türüne bağlı olarak manuel veya otomatik olabilir. Elyafın uç yüzleri mükemmel bir şekilde hizalanıp elektrotlar üzerinde ortalandığında, birleştirme ünitesi iki elyaf ucunu eritmek ve bunları kalıcı olarak birleştirmek için bir elektrik  kullanır.

Füzyon ekleyici işlemi durdurursa bunun nedeni aşağıdaki sorunlardan biri olabilir:

  • Tellerin kılavuzları üzerinde zayıf hizalanması.
  • Lifler mükemmel bir 90 derecelik açıyla bölünmemesi.
  • Elyafın ucunda bir miktar artık plastik örtü ( kablo kılıfı ) veya kir var.

Füzyon başarılı olursa, ekleyici zayıflamayı dB olarak tahmin edecek ve rapor edecektir.

Fiberi koruyun

Tipik bir füzyon ek yeri, 0,5 ila 1,5 lbs arasında bir gerilme mukavemetine sahiptir ve normal kullanım sırasında kırılmaz. Yine de bükülme ve çekme kuvvetlerine karşı koruma sağlamak ve rutin kullanım sırasında elyafın kırılmamasını sağlamak iyi bir fikirdir.

Bu nedenle, lifler başarılı bir şekilde birbirine kaynaştırıldıktan sonra, kaynaşmış lifi ya yeniden bir kaplama uygulayarak ya da bir ek  koruyucusu kullanarak korunmalıdır.

Eklemeyi harici hasar ve kırılmaya karşı korumak için ısıyla daralan plastik, silikon jel veya mekanik kıvrım koruyucuları kullanabilirsiniz.

İyi Eklemeler ve Kötü Eklemeler

Kaliteli ekleme sağlamak için, yaptığınız eklemeleri görsel olarak incelemelisiniz. Ek yerlerinde muhtemelen bazı kusurlar bulacaksınız, ancak kablolarınızın optik iletimini etkilemediği sürece çok önemli değildir.

Bununla birlikte, tüm ek kusurları kabul edilebilir değildir. Siyah noktalar, çizgiler, kabarcıklar, çıkıntılar veya gölgeler varsa yeniden çalışma gerekebilir. Optimum iletim kalitesini sağlamak için ek yerini asla iki defadan fazla yeniden işlemeyin.

Daha İyi Fiber Optik Kablo Eki Gerçekleştirmek için En İyi Uygulamalar

Her şeyde olduğu gibi, tecrübe bu işte de önemlidir.

Daha iyi bir fiber optik kablo eki yapmanın üç kolay ama etkili yolu:

Ekleme Aletlerinizin Temiz Olduğundan Emin Olun

Fiber optiğin mikroskobik yapısı göz önüne alındığında, çıplak gözle görülemeyen parçacıkların kablo performansı açısından büyük sorunlara neden olabileceğini bilin.

Fiber optik aletlerinizin “aşırı temizlenmesi” diye bir şey yoktur ve birleştirme aletlerinizi temiz tutmak için biraz çaba harcamanız, uzun vadede size çok zaman ve para kazandıracaktır.

Makasınızı Doğru Kullanın ve Bakımını Yapın

Makas, etkili fiber optik kablo eki işlemini tamamlamak için ihtiyacınız olan en değerli araçtır.

Mekanik birleştirme için, uç yüzlerin uygun açısını sağlamalısınız, aksi takdirde, iki fiber arasındaki hava boşluklarına aşırı ışık kaçacaktır. Elbette, bir indeks eşleştirme jeli ışık kaçışını en aza indirmeye yardımcı olacaktır, ancak yüksek kaliteli bir makasın önemi göz ardı edilemez.

Basitçe söylemek gerekirse, makasınızı korumazsanız, fiber uçları düzgün bir şekilde kaynaşmayabilir, bu da yüksek zayıflama ve geri yansıma ile sonuçlanabilir.

Makasınızı temizlemenin ve kalitesini korumanın en iyi yolu, üreticinin talimatlarını takip etmektir.

Füzyon Parametrelerinizi Sistematik Bir Şekilde Ayarlayın

İstediğiniz ayarı kaybedebileceğiniz için, bir sorun olduğuna dair bir ipucu olduğunda, ekleyicideki füzyon parametrelerini değiştirmeye başlamayın.

Genel olarak konuşursak, füzyon süresi ve füzyon akımı, güçlü ekleme sonuçları üretmek için değişkenleri değiştirilebilen iki ana parametredir. Elyaf türünüz için doğru füzyon parametrelerini bulana kadar her seferinde yalnızca bir değişkeni metodik bir şekilde değiştirin.

Fiber Optik Kablo Eki Fiyatı

Fiber kablo ek fiyatı için sitemizin İletişim bölümünden veya Whatsapp Destek Hattımızdan destek alabilirsiniz. İstanbul içi en ucuz fiber optik kablo eki ve fiber işlemleri Elektrikfirmalari.com tarafından sağlanmaktadır. Tüm Fiber optik malzemelerine de sitemiz üzerinden ulaşıp hızlı bir çözüm sağlayabilirsiniz.

Elektrikfirmalari.com üzerinden fiber optik kablo eki gibi diğer zayıf akım ve kuvvetli akım işlemleri için de fiyat alabilir, fiyat kıyaslaması yaptırabilirsiniz.

 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Duranka 23 Ocak 2024 23:27 CEVAPLA

    Vermiş olduğunuz detaylı bilgiler çok işimize yaradı teşekkür ederiz