HABER DETAYI

26 Kasım 2022 12:37

Kaçak Akım Rölesi İptal Etme

Kaçak Akım Rölesi İptal Etme

Kaçak Akım Rölesi İptal Etme

Kaçak akım röleleri; elektrik sisteminizdeki kaçak akımları tespit edip otomatik bir şekilde devreyi keserek insan sağlığını ve elektrik tesisatını korumaya yarayan bir sigorta türüdür. Kaçak akım rölesini iptal etmek ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kaçak akım rölesi “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin” 25.10.1996 tarih ve 22798 sayılı değişikliği ile zorunlu hale gelmiştir. Kaçak akım rölesi kullanmayan hiçbir konut veya işletmeye dağıtıcı firma tarafından elektrik aboneliği verilmemektedir.

Kaçak Akım Rölesi İptal Etme İşlemi

Uyarı : Kaçak akım rölesi iptal etme işlemi tehlikelidir. Mecbur kalmadıkça kaçak akım rölesini iptal etmeyiniz. Oluşabilecek sorunlardan Elektrikfirmalari.com sorumlu değildir.

  • Kaçak akım rölesini iptal ettirmek için yetkili bir elektrik teknisyeni çağırın.
  • Röle iptal edilirken elektriğin tamamen kesik olduğundan emin olun.
  • Tek bir sigorta iptal edilmek isteniyorsa sadece o sigortayı kaçak akım rölesinden ayırın. (Örneğin buzdolabı gibi). Sorun düzelince tekrar kaçak akım rölesine bağlantısını yaptırın.
  • Kaçak akım rölesi iptal etme işlemi için giriş uçlarını direk çıkışından bağlanırsa kaçak akım iptal olur.

Kaçak akım rölesini iptal ettirmek yerine arızanın ne olduğu bulunmalı, sorun düzeltilip kaçak akım rölesinin çalışması sağlanmalıdır.

Kaçak akım rölesi iptal etmenin zararları

  • Kaçak akım rölesi iptal edilirse oluşabilecek elektrik arklarından dolayı yangın çıkma ihtimali vardır.
  • Elektrik çarpması sebebiyle insan ölümlerine yol açabilir veya kalıcı hasar bırakabilir.
  • Elektrikli cihazların bozulma ihtimali çoğalır.
  • Tesisatınızın arızaları ortaya çıkmayacağından maddi ve manevi açıdan daha fazla sorun çıkaracaktır.

Kaçak akım röle tipleri

Kaçak akım röleleri kullanma durumlarına göre çeşitlilik gösterirler.

Tek fazlı sistemlerde monofaze kaçak akım röleleri kullanılır. 3 fazlı elektrik sistemlerinde ise trifaze kaçak akım röleleri kullanılmaktadır. Ayrıca 30 mA ve 300 mA açma değerleri vardır.

Monofaze Kaçak Akım Rölesi

Tek faz girişli kaçak akım röleleri olarak bilinen monofaze kaçak akım rölelerinin standart nominal akım değerleri 2×25 A, 2×40 A, 2×63 A, 2×80 A, 2x100A ve 2×125 amperdir. Genellikle daire içlerinde ve küçük işletmelerde kullanılır.

Trifaze Kaçak Akım Rölesi

3 faz girişli kaçak akım röleleri olarak bilinen trifaze kaçak akım rölelerinin standart nominal akım değerleri 4×25 A, 4×40 A, 4×63 A, 4×80 A, 4x100A ve 4×125 amperdir.

30 mA Kaçak Akım Rölesi

30 mA kaçak akım rölesi insan koruma olarak bilinmektedir.

30 mA Kaçak Akım Rölesi

300 mA kaçak akım rölesi tesisatı yangından koruma olarak bilinmektedir.

Kaçak Akım Rölesi Testi

Kaçak akım rölelerinin aylık olarak en az 1 kere test edilmesi gereklidir. Kaçak akım rölesinin üzerinde bulunan test tuşuna bastığında kaçak akım üzerindeki mandal aşağıya düşüp elektrik kesiliyorsa devreye düzgün bağlanmış demektir. Ayrıca kaçak akımların ölçüm cihazları ile yetkili kişiler tarafından yılda en az 1 kez değerlerinin ölçülüp test raporunun hazırlanması tesisatınızın daha uzun ömürlü çalışmasını ve hayatınızın korunmasını sağlar.

kaçak akım röle testi

kaçak akım röle testi

Ayrıca EMO’nun (Elektrik Mühendisleri Odası) tarafından yazılmış kaçak akım röleleri yazısını da okumanızı tavsiye ediyoruz.

İşletmenizin iç tesisleri Elektrik İç Tesisleri Denetim ve Muayene Uygunluk kontrolünün yapılması ve yetkili Elektrik Mühendisinden onaylı belgesini almak için Elektrik İç Tesisleri Denetim ve Muayene Uygunluk Belgesi sayfamızdan veya iletişim sayfamızdan fiyat alabilirsiniz.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.