HABER DETAYI

1 Şubat 2021 11:11

Topraklama Nedir? Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama Nedir? Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama nedir ? Topraklama genel olarak elektrik tesisatında ki kaçağın bir iletken yoluyla toprağa iletilmesi işlemidir. Elektrikle çalışan her ne varsa zamanla birçok sebepten dolayı elektrik kaçağı oluşabilir. Topraklama yapılan yerlerde bu kaçaklar doğrudan toprağa iletilerek hem cihazları hemde insanların hayatını korumaktadır.

Elektrikle çalışan cihazlarda oluşabilecek kaçakların yaratabileceği olumsuzlukları önlemek amaçlanır. Bu işlem elektrik kaçaklarını iletken vasıtası ile toprağa aktararak kişilerin zarar görmesini engellemiş olur.

Ayrıca topraklama işlemi elektrikli cihazlarında olağan çalışmasını sağlayan bir önem olarak da ifade edilebilir. Yani sadece elektrik kaçağı için anılan bir önlem olmaktan ziyade elektrikli cihazlarınızda oluşabilecek sorunları da ortadan kaldırmaktadır.

Topraklama Çeşitleri

Topraklamanın 3 farklı çeşidi vardır.

Bunlar;

  • Koruma topraklama
  • İşletme topraklama
  • Fonksiyon topraklama

Bu topraklama çeşitlerinin yapılış amaçları farklıdır.

Koruma Topraklama

Koruma topraklama çeşidi, oluşabilecek olan bir elektrik çarpması sırasında kişilerin çarpılmaya karşı koruması amaçlanarak yapılan bir işlemdir.

Fonksiyon Topraklanması

Fonksiyon topraklama nedir , belli bir amaca yönelik yapılan topraklama çeşididir. Örnek vermek gerekirse yıldırımlara koruma amaçlı olarak yapılabilir.

İşletme Topraklaması

İşletme topraklaması elektrik devresinde oluşabilecek yüksek gerilimler sebebiyle meydana gelebilecek risklere karşı yapılan topraklama çeşididir.

topraklamabağlama

topraklama şeritleri

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama sistemi bazı sebeplerden dolayı işlevselliğini yitirebilen bir sistemdir. Farklı sebeplerden dolayı da istenen direnç seviyesinde olmayabilir. Bu sebepten dolayı da doğru bir koruma sağlanamamış olur. Bundan dolayı iş güvenliği sağlanması sebebi ile düzenli periyotlarda topraklama ölçümü yapılmalıdır.

Topraklama ölçümü, ölçüm cihazı ile birlikte yapılmaktadır. Yapılan ölçümün tamamlanmasıyla birlikte direnç değeri ve hesaplanan değerler arasında karşılaştırma yapılmaktadır.

Topraklama Ölçümü Değerleri Kaç Olmalıdır?

Topraklama ölçümü topraklama çeşidine göre değişkenlik gösterdiği için ölçüm değeri de değişkenlik göstermektedir.

Buna göre ölçüm değerleri aşağıdaki gibi olmalıdır;

  • Koruma Topraklaması: 5 ohm
  • Fonksiyon Topraklaması: 10 ohm
  • İşletme Topraklaması: 2 ohm
topraklama ölçümü

topraklama ölçümü

Hangi Sıklıklarda Ölçüm Yapılmalıdır?

Topraklama ölçümü ilgili yönetmelikler kapsamında alınması gereken elektrik önlemleri arasındadır.  Bu yönetmelikler doğrultusunda ölçüm en az yılda 1 defa yapılması gereken bir işlemdir. Ancak iş hareketli elektrikli cihazlara geldiğinde ise 6 ayda 1 kez yapılması zorunlu olmaktadır. Yönetmelikler bu işlemi şart koşmuştur.

Topraklama Ölçüm Raporu Fiyatı 2022

Topraklama ölçümü fiyatları tesis tipine ve ölçülecek nokta sayısına göre değişkenlik gösterir. EMO her sene topraklama için asgari birim fiyat belirlemesi yapmaktadır. Tesis tipinizi ve topraklama ölçümü yapılacak nokta sayısını aşağıdaki tabloya girerek 2022 yılına ait topraklama fiyatını görebilirsiniz.

Topraklama Ölçüm Raporu Fiyatı Hesaplama

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.