Elektrik Proje Çizimi
Elektrik proje çizimi oldukça önemli ve hassas bir sektördür. Yetkili elektrik mühendisleri veya elektrik – elektronik mühendisleri tarafından çizilmektedir. Proje çizimleri Elektrik Mühendisleri Odası ( EMO ) tarafından belirlenen yönetmeliğe uygun olarak çizilmelidir. Bu sayede hem güvenlik hem de sistemin düzgün çalışması sağlanmaktadır.
Elektrik Proje Çizimi Yönetmeliği
Elektrik proje çizimleri için, Elektrik iç tesisleri proje hazırlama yönetmeliği 3 Aralık 2003’te 25305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile projeyi hazırlayan yetkili elektrik mühendisleri belirli şartlara ve sorumluluklara bağlı kalmıştır. Bu yönetmelikler enerji ve tabi kaynaklar bakanlığının da onayından geçmektedir. Projeyi çizen mühendisin adı soyadı, diploma bilgileri, Emo sicil numarası ( Elektrik mühendislikleri Odası ) gibi bilgilerin yazması zorunludur.
Elektrik Projesi Çiziminde Dikkat Edilecekler
Proje çiziminde dikkat etmemiz gereken hususları sırayla yazalım.
- 1 adet Elektrik proje çizimi programı na ihtiyacımız vardır. Elektrik çizimleri için Autocad bu alanda en fazla kullanılan programdır.
- Öncelikle proje çizeceğimiz yerin mimari çizimi mimari ekipten temin edilip, kopyası oluşturulur.
- Alınan mimarideki bizi alakadar etmeyen ölçümler, sıva vb layerlar temizlenir. Temizlenen mimarideki kalan ana hatlar tek bir layerda birleştirilip layer rengi gözlerin yorulmaması ve mimari projeyle karışmaması için gri tonlarında seçilir.
- Öncelikle tali pano, beyaz eşya prizleri ve aydınlatmalar yerleştirilir.
- Anahtar yerleşimleri kapı yönüne dikkat edilerek kapı açılış yönünün tersine konulmalıdır.
- Standart anahtar yüksekliği 110-120 cm yüksekliktedir.
- Priz yerleşimi ise tefriş ( yatak, masa, dolap vb. ) planına uygun şekilde yerleştirilir.
- Ocak, fırın, buzdolabı, klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kombiye tek linye çekilmeli, diğer prizlerle birleştirilmemelidir.
- Balkon ve banyolarda kullanılacak prizler etanj yani kapaklı priz olmalıdır.
- Pencere altlarından elektrik hattının geçmemesi gerekmektedir.
- Betonarme kirişlerinin üzerine priz veya anahtar konulmaması daha uygun olacaktır.
- Standart prizlerde bir linyeye en fazla 7 adet priz bağlanabilir. Aydınlatma da ise en fazla 9 adet armatür montajı yapılabilir.
- Linye hatları numaralandırılmalıdır.
- Tek hat şeması çizilmeli, yükleme cetveli, gerilim düşümü ve akım hesapları yapılacaktır.
Elektrik Projesi Çizimi Aşamaları
Çizim aşamaları sırasıyla;
- Topraklama planı ve yıldırımdan korunma projesi çizilir. Topraklama projelerini şantiye başlamadan önce çizilmesi gerekmektedir.
- Aydınlatma planı çizilir.
- Priz planı çizilir. ( Kuvvetli akim projeleri )
- Eğer varsa otomasyon planı çizilir.
- Mekanik cihazların elektrik planı çizilir.
- Kablo tavası elektrik hatlarına uygun şekilde çizilir.
- Yangın algılama ve ihbar planı çizimi
- Acil yönlendirme ( exit ) planı çizilir.
- Seslendirme ve acil anons planı çizilir.
- Data ve telefon hattı çizilir.
- CCTV planının çizilmesi
- Kuvvetli akım kolon şeması ve tek hat şeması oluşturulur.
- Topraklama hesabı yapılır.
- Trafo güç hesabı yapılır.
- Kompanzasyon hesabı yapılır.
- Gerilim düşümü hesabı yapılır.
- Kısa devre hesabı yapılır.
- Aydınlatma hesabı yapılır.
1) Proje Öneri Raporu:
- Projelendirilecek tesisin elektrik ihtiyaçlarının en uygun şekilde nasıl yapılması gerektiği, ihtiyaçlarının neler olduğunu belirten rapordur.
2) Ön proje ( Avan Proje ):
- İşletme fonksiyonlarına uygun olan kuvvetli akım ve zayıf akım sisteminin proje üzerinde gösterilmesi, panolarının yerleşimi, tahmini güç ve aydınlatma hesapları ve örnek tek hat şemaları hazırlanır.
3) Kesin proje:
- Elektrik tesislerinin avan projede belirlenen çizimlere uygun bir şekilde yapılacağını belirten teknik şartnameler, dökümanlar ve hesaplamaları belirten projelerdir.
4) Uygulama Projesi:
- Tesisin yapımına başlanmadan önce, elektrik ihtiyacı bulunan cihazların güçlerine ve teknik değerlerine göre hazırlanan projedir. Proje çiziminde son yerleşim kesin boyutlandırma bu projede yapılır. Uygulama projesini yetkili elektrik mühendisi veya elektrik teknikeri çizebilir.
5) Son durum yapıldı ( As-built ) projesi:
- As built Proje Nedir ? As built proje nasıl çizilir ? İmalatın bitimi ile birlikte proje yapım aşamasında yapılan değişikliklerin projeye işlenmesidir. Son uygulama projesi olarak adlandıran projelere as built projeler denir.
İhale Dosyasının Hazırlanması |
(Keşif listesi, poz tarfileri, teknik şartnameler, malzeme tanımlarını kapsar) |
Ruhsat Projesi;
Ruhsat alımı için imalat öncesi belediyeye verilen elektrik projesidir. Ruhsat projelerinde kolon şemalarının, proje hatlarının ve hesaplamaların doğru olması gerekmektedir.
Örnek Aydınlatma Planı :
Elektrik proje çizimi
Elektrik Proje çizimi ne kadar?
2021 yılı için ortalama daire tesisat elektrik projesinin çizim fiyatı 1000 TL civarıdır. Diğer yapılarda ise binanın yapısına ve metrekaresine göre bir fiyat belirlenir. Bu fiyatlarda EMO’nun yıllık belirlediği taban fiyatlara göre hazırlanır.
Elektrik Tesisat projesi kim çizer?
Elektrik projesini kimler çizebilir ? Elektrik projeleri EMO ( Elektrik Mühendisler Odası ) tarafından yetki verilmiş Elektrik Mühendisleri tarafından çizilebilir. Proje çizecek mühendisin mühendisler odasından SMM ( Serbest Müşavir Mühendis ) belgesini almış olması gereklidir.
Elektrik projesi için en iyi hizmeti uygun fiyat garantisiyle almak için iletişime geçiniz. Elektrik firmaları olarak proje hizmetleri dışında yüksek gerilim işletme sorumluluğu, topraklama ölçümü ve iç tesisatları denetleme raporu hizmetleri vermekteyiz. Elektrik proje hizmeti, işletme projesi, şantiye projeleri ve şantiye kurulum hizmetleri de vermekteyiz.