HABER DETAYI

20 Eylül 2022 16:56

Fişi Prize Ters Takmak

Fişi Prize Ters Takmak

Fişi Prize Ters Takmak

Fişi prize ters takarsanız neler olur ? Fişi prize ters takmak herhangi bir sorun yaratmaz. Bunun sebebi alternatif akımda elektrik dalgalarının saniyede 60 Hz ile artı ve eksi yönde yer değişmesinden kaynaklanmaktadır.

Eğer kabloyu prize taktığınızda çalışıyor, ters çevirip taktığınızda çalışmıyor ise fişin içerisindeki kablo bağlantılarında zayıflık var demektir. İçerideki kablo döndükçe iletkene temas ediyor ve çalışır duruma geliyordur. Elektrik fişinin içini açarak tamir etmeli veya bir elektrikçiye götürmeniz gerekmektedir.

Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur?

Faz ve nötr’ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder. Bunun nedenini alternatif akım üretimi ile açıklayabilir. Elektrik üretmek için 2 nokta arasında voltaj farkı oluşması gerekmektedir. Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır.

Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir. Bu yüzden trifaze priz bağlantısı yapmadan önce faz yönünün belirlenmesi gerekmektedir. Faz yönünü bulmak için faz yönü bulucu ölçü aletleri bulunmaktadır.

Doğru akımda ise artı ve eksi ( veya gnd ) yönleri vardır. Düşük gerilimde çalıştıkları için yönlerin ters bağlanması kullanılan cihaza zarar verir, cihaz çalışmaz. Örneğin telefon bataryalarında veya pillerde artı eksi kısmını ters bağladığınızda içerisindeki karbondan dolayı patlama ihtimali bulunmaktadır.

Faz ve Nötr Kısa Devre Olursa Ne Olur?

Faz ve nötr’ü kısa devre etmek tehlikeli sonuçlar doğurur. Bağlı olduğu sigorta doğru seçilmişse sigorta atar, ark oluşur ve yangın tehlikesi oluşturabilir. Bu yüzden faz, nötr ve toprak kablolarının bağlantısını yaparken birbirlerine kısa devre olmayacak şekilde bağlanması gerekmektedir.

Faz, nötr ve topraklama kablosu birbirine karıştırılmaması için farklı renklerde standartı sağlanmıştır.

Faz kablo renkleri ; kahverengi, siyah, gri, kırmızı olabilir.

Nötr kablo rengi ; mavi

Topraklama kablo rengi; sarı-yeşil

topraklama kablo rengi

topraklama kablo rengi

Youtube sayfamıza abone olmayı unutmayın.

Fişi Prize Ters Takmak Sigorta Attırır Mı ?

Doğru bağlantıları yapılan bir elektrik tesisatında fişi prize ters takmak herhangi bir sigorta attırmaz. 220 volt gelen bir elektrik prizinde kontrol kalemi ile kontrol ettiğinizde hangi tarafta faz hangi tarafta nötr olduğunu bulabilirsiniz. Kontrol kaleminden ışık gelen kısım faz, ışık gelmeyen kısım ise nötr tarafıdır.

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.