Trafolar elektrik dağıtımını sağlamanın en önemli parçasıdır. Trafo bakımı ise trafoların düzenli çalışabilmesi, can ve mal güvenliğini koruyabilmesi için yapılan periyodik bakımlardır. Kurulan elektrik dağıtım sisteminin daha verimli, güvenilir ve uzun süreli çalışmasının temel unsurudur.
Trafo üreticileri ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği gereği yılda en az 1 kez bakım yapılması zorunludur. Bakım yaptırmanın avantajları ise ;
Trafolarım bakım taban fiyatları her yılın sonunda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından belirlenmektedir. Aşağıdaki tablo üzerinden trafo bakımı için taban fiyat hesaplaması yapabilirsiniz.
Yukarıdaki tabloya göre örnek bir taban fiyat hesaplaması yapalım.
Örneğin; 1000 kva bina tipi trafo için; 400 kVA’ya kadar aylık bakım hizmeti 1650 TL ye artı olarak 1000 kVA – 400 kVA = 600 kVA x 1,30
1650 TL + 780 TL = 2430 TL aylık bakım taban fiyatını bulmuş oluyoruz. Toplamda yıllık bakım fiyatımız 12 ay X 2430 TL = 29160 TL olur.
Yılda en az 1 kez trafo bakım yaptırma zorunluluğu olduğu için profesyonel yapılmış bakıma minimum 29160 TL ödenmesi gerekmektedir. Taban fiyatın altında bir fiyat veren firma elektrik mühendisler odası tarafından tespit edilirse, hizmet verme yetkisi elinden alınabilir.
En iyi trafo bakım hizmetinden yararlanmak için fiyat teklifi formumuzu kullanın.
Trafo bakımını sadece bu işte profesyonel olan EKAT (Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri) çalışma belgesine sahip kişiler yapabilmektedir. Trafo bakım işi bir ekip işi olup en ince detayına kadar program yapılarak ilerlenmesi gereklidir. Trafo bakımı için sırayla yapılacak işlemler şunlardır;
Bakım sırasında periyodik olarak yapılan işlemleri aşağıda sıralayalım.
Trafo bakımını periyodik olarak yılda en az 1 defa yaptırılması gereklidir. Üstte belirtilen işlemlerin yılda 1 defa yapılması yeterlidir. Aylık olarak ise trafonun ve trafo odasının genel temizliğinin yapılması büyük önem taşır. Bu bakımlar işletme sorumlusu tarafından programlanıp, raporlaması yapılmalıdır.
Trafo arıza yapabilir, işletmeniz elektriksiz kalabilir. Arıza yapan trafo büyük maliyetlerle ile onarılabilir veya değişimi gerekli olabilir. Yaralanmalara, can kaybına veya yangına sebep verebilir.
Yıllık trafo bakımını yaptırmayan firmalar elektrik dağıtım firmaları tarafından uyarı gitmekte, bu uyarıya uymayan firmaların enerjisi kesilme ihtimali bulunmaktadır. Bakım yapılmayan trafolar sadece kendi sistemini etkilemekle kalmaz, yapılan ring hattından veya ag pano çıkışlarından dolayı diğer işletme ve konutları da etkilemektedir.
İşletmelerin sahip olduğu trafoların bir Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu yetkisi bulunan mühendis bulundurması zorunludur. İşletme sorumlusu trafonun aylık kontrollerini yapmak, bakımlarını yaptırmakla görevlidir.
Trafo işletme sorumlusu trafoya bakım yapmakla zorunlu değildir, trafo bakımını yaptırmayı organize etmekle sorumludur. Ancak yapılacak anlaşma durumuna göre trafo işletme sorumlusu trafo bakımlarını da yapabilir. Bunlar için yüksek gerilim işletme sorumluluğu ve trafo aylık bakım sözleşmeleri olmak üzere 2 ayrı sözleşme yapılmalıdır.,
Bakım firmaları bulunduğunuz şehire göre değişkenlik göstermektedir. Bakım firmasından alacağınız bu hizmet için gerekli tüm detayları öğrenmeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz şehirdeki bakım firmalarını görmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Trafo test ve bakım yapan firmalarda kesinlikle EKAT belgeli bir çalışan olmak zorundadır.
Su, Tiner, Endüstriyel Ağır Yağ Kir Leke Sökücü Genel Temizlik Kimyasalı,
Bu işlem elektriği devreden çıkarma işlemidir. Elektrik verme işleminde de bu işlemler sondan geriye doğru gidilerek yapılır.
Trafo üzerinde bulunan parçalar şunlardır.
Kademe değiştirici giriş voltajı ile çıkış voltajı arasındaki oranı değiştirmeye yarayan parçadır. Yukarıdaki fotoğrafta kırmızı başlık ile belirtilen kısımda bulunan kademe değiştirici yukarı doğru çekilir, çentik istenilen kademeye doğru döndürülür. Kademe ayarı yapmak için trafonun üzerinde bulunan etiketten çıkış voltaj değerleri kontrol edilerek yapılmalıdır.
Trafolar; Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından verilen Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM Belgesi ve Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu Yetkilendirme Belgesine sahip elektrik mühendisleri ve elektrik-elektronik mühendislerinin sorumluluğu altındadır.